Новини

15 Липня 2024

Сьогодні Україна відзначає День Української Державності. Це день, що нагадує нам про тисячолітню історію державотворення нашої країни і вшановує всі її етапи – від Русі до сьогодення.

 00-2

 1

Сьогодні Україна відзначає День Української Державності, встановлений указом Президента України від 24 серпня 2021 року. Це день, що нагадує нам про тисячолітню історію державотворення нашої країни і вшановує всі її етапи – від Русі до сьогодення.

Це свято відзначаємо у день Святого Володимира — одного із засновників і покровителів нашої державності. Для нас цей день фіксує і означає кілька принципових понять. Це — спадкоємність тисячолітньої історії України, нашої нації і держави. Це — неподільність Українського народу і його єдність навколо ідеї сильної держави і віри. Це — соборність усіх українців і всіх українських земель навколо рідної державної і духовної столиці — Києва. Це — велика присутність Києва у світовій історії і його цивілізаційний вплив на сусідні землі і народи. Це — єдність нашого державного і духовного начала.

"Українська Державність – це не лише політична форма, а й духовний стан кожного з нас. Цей момент, коли ми згуртовані, коли наша національна свідомість та національна гордість об'єднують нас. Ми пишаємося нашою історією, нашими здобутками та культурним багатством, яке зберігаємо течію століть", - наголосили у МКІП.

Історія.

Уперше відзначати День Української Державності на державному рівні запропонувала 5 лютого 2018 року ініціативна група у складі Героя України Левка Лук'яненка, Президентів України Леоніда КравчукаЛеоніда Кучми та Віктора Ющенка, Голови Верховної Ради України Андрія Парубія, Першого віцепрем'єр-міністра Степана Кубіва, головного редактора газети Верховної Ради України «Голос України» Анатолія Горлова, академіків НАПрН України Руслана Стефанчука та Олександра Святоцького, професора Володимира Сергійчука, а також громадських діячів Богдана Моркляника та Юрія Баланюка. Обговорення відбувалися в Будинку уряду.[7]

16 лютого 2018 року колишні Президенти України Леонід КравчукЛеонід Кучма і Віктор Ющенко звернулися до нації та парламенту з ініціативою започаткування Дня Української Державності.[8]

Свято встановлено Указом Президента України Володимира Зеленського 24 серпня 2021 року, підписаним під час урочистостей до тридцятої річниці незалежності України[9][4][10]. Під час своєї промови на урочистому засіданні Верховної Ради України Володимир Зеленський також повідомив, що внесе законопроєкт, за яким День Української державності стане вихідним днем[11][12][13][14][15]. Законопроєкт внесений 25 серпня під реєстраційним номером 5864[16]31 травня 2022 року Верховна Рада України ухвалила його: «за» проголосували 257 народних депутатів[17]. Закон набрав чинності 9 червня 2022 р.[18]

25 липня 2022 року Міністерство культури та інформаційної політики України оприлюднило концепцію єдиної візуальної символіки свята[19].

Після проведення Архиєрейського собору 24 травня 2023 року стало відомо, що Православна церква України проситиме владу перенести День Української Державності, як і День захисників і захисниць України, через календарну реформу, адже свято князя Володимира Великого в ПЦУ та УГКЦ з 2024 відзначатиметься 15 липня.[20]

28 червня 2023 року президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради України законопроєкт, який переносить День Української Державності з 28 липня на 15 липня.[21] Парламент ухвалив цей закон 14 липня 2023 року, його підтримав 241 депутат[22]. 28 липня Зеленський підписав законопроєкт та Указ Президента № 455/2023 «Про внесення змін до деяких указів Президента України», відтак, дата відзначення свята була остаточно перенесена[23].