Новини

27 Жовтня 2023

День української писемності та мови

12365478951-2

 

Вислів давньогрецького філософа Сократа «Заговори, щоб я тебе побачив» сьогодні є влучним пострілом перед російською навалою. Адже у воєнних умовах та жорстоких терористичних актах з боку рф українська мова стала ще й стратегічною зброєю, символом незламності та віри.

Вітаємо з Днем української писемності та мови! Мови, яка є однією з найбагатших мов світу. Свято, у яке ми вшановуємо українську мову, слово та літературу  як неоціненний скарб, що єднає українців, формуючи спільноту людей, готових відстоювати ідентичність і самобутність.

Історія свята

   Цей день українці святкують з 1997 року. Встановлений він указом президента України на підтримку ініціативи громадських організацій у день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-літописця, послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. Він був письменником-агіографом, основоположником давньоруської історіографії, першим істориком Київської Русі, мислителем, вченим, ченцем Києво-Печерського монастиря.

  Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова. Він є автором найдавнішої пам’ятки історіографії та літератури українців – «Повісті минулих літ». Цей твір складений на основі сучасних автору подій і архівних літописів, народних переказів та оповідань.

  Носіями української мови є 40-45 мільйонів людей, більшість з яких мешкають на території України. Поширена наша мова також у Молдові, Польщі, Румунії, Словаччині, Казахстані, Аргентині, Бразилії, Великій Британії, Канаді, США та інших країнах, де проживають українці. Українська мова є другою або третьою слов’янською мовою за кількістю мовців і входить до 30 найпоширеніших мов світу.

Традиції на День української писемності та мови

У цей день:

  • покладають квіти до пам’ятника Несторові-літописцю
  • відзначають найкращих популяризаторів українського слова
  • заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою; 
  • стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика – конкурс проводиться за підтримки Міністерства освіти та науки України та Ліги українських меценатів. Щорічна кількість учасників – понад 5 млн із 20 країн світу

   Уже багато років поспіль у цей день відбувається традиційна щорічна загальнонаціональна акція, присвячена українській мові – Всеукраїнський радіодиктант національної єдності.

  Доєднуйтесь до написання радіодиктанту. Щоб ще раз довести усьому світу, що не дивлячись на складні часи, на розпорошеність по світу: ми – українці, ми єдині та незламні.

Нині наша рідна мова – це потужний бренд!

Розмовляти та думати українською, мовою сильної та незламної нації, – це модно і престижно!

Тримаймося!

Ми – сильні!

Ми – Україна!

2xpcrr-ryouvizk7qhzzymxpohs3wwgjrrbpwip