Новини

09 Листопада 2021

Національний проєкт з цифрової грамотності Дія. Цифрова освіта.

36643621

 

До уваги педпрацівників:

викладачі, майстри в/н та працівники виховної служби!

Адміністрація нашого ліцею звертається до Вас з проханням долучитися до масштабної інформаційної кампанії «Місяць цифрової грамотності», яка триватиме з 01 по 30 листопада 2021 року.

Міністерство цифрової трансформації (далі – Мінцифри) запустило національний проєкт з цифрової грамотності Дія. Цифрова освіта. Проєкт охоплює національний портал з розвитку цифрової грамотності Дія. Цифрова освіта (https://osvita.diia.gov.ua) з понад 65 безоплатними освітніми серіалами та тестами на цифрову грамотність, а також розгалужену мережу з 6000 партнерських офлайн-хабів цифрової освіти.

Також, Мінцифри оприлюднила Рамку цифрової компетентності для громадян України ( https://bit.ly/3rBs8KL). Рамка цифрової компетентності для громадян України — це інструмент, створений для того, щоб покращити рівень цифрових компетентностей українців, допомогти у створенні державної політики та плануванні освітніх ініціатив, спрямованих на підвищення рівня цифрової грамотності та практичного використання засобів і сервісів IT-технологій конкретними цільовими групами населення.

Для створення Національної стратегії розвитку цифрових навичок і компетентностей в Україні, відповідно до європейського досвіду, та розроблення  методології проведення досліджень з питань розвитку цифрових навичок та цифрових компетентностей 13 травня 2021 року Мінцифри запустило Цифрограм 2.0. За основу для Цифрограм 2.0 було взято адаптовану Рамку цифрових  компетентностей для громадян України, яку було створено українськими експертами на основі європейської концептуально-еталонної Рамки цифрових  компетентностей для громадян ЄС (DigComp 2.1.). Завдяки цьому в тесті визначено  30 цифрових компетентностей, які вимірюються за шістьма сферами:

  1. Основи комп’ютерної грамотності.
  2. Інформаційна та медіаграмотність — вміння працювати з даними.
  3. Створення цифрового контенту.
  4. Комунікація і взаємодія у цифровому суспільстві.
  5. Безпека у цифровому середовищі.
  6. Вирішення технічних проблем — навчання впродовж життя у цифровому суспільстві.

Проходження тестів надає можливість кожному громадянину дізнатись особисто свій рівень цифрової грамотності та безоплатно отримати відповідний сертифікат про проходження тесту.

Також Україна першою в Європі запустила безоплатний тренувальний модуль навичок володіння комп’ютером «ICDL Український цифровий громадянин» ( https://osvita.diia.gov.ua/digigram ). International Computer Driver Licence (ICDL) — це сертифікація, що дозволяє людям засвідчити свої навички роботи з комп'ютером за міжнародним стандартом. Якість і репутація ICDL ґрунтуються на понад 20-річному досвіді надання сертифікаційних програм.

Сертифікація ICDL доступна в понад 100 країнах. Це мережа з понад 20 000 тестових центрів, що забезпечує понад 70 млн сертифікаційних тестів для 16 млн людей у всьому світі.

Просимо запросити долучитися навчальні заклади області до Місяця цифрової грамотності навчальні та в рамках нього провести такі активності:

  1. Забезпечити ознайомлення із платформою Дія.Цифрова освіта

-https://osvita.diia.gov.ua/ (школярів) та Всеукраїнська Школа Онлайн - https://lms.e-school.net.ua/ (вчителів та школярів) з проханням зареєструватися на платформах.

2. Організувати перегляд хоча б одного освітнього серіалу чи складання Цифрограм вчителями та школярами старших класів.

Рекомендовані освітні серіали:

- «Основи кібергігієни» (https://osvita.diia.gov.ua/courses/cyber-hygiene) – курс, покликаний допомогти засвоїти базові принципи кібергігієни та типові алгоритми дій у разі виявлення ознак інформаційних атак.

- «Кіберняні» (https://osvita.diia.gov.ua/courses/cybernanny), який допоможе дізнатись, як мінімізувати ризики втрати вашої приватної, чутливої інформації. Як попередити кібератаку або кібершахрайство та як швидко відновитися після них, у випадку якщо вони все ж таки сталися. - «Обережно! Кібершахраї», що навчить, як захиститись від кібершахрайства з сім-картою (https://osvita.diia.gov.ua/courses/attention-cyber-fraudsters)

3 - Серіал для батьків «Безпека дітей в інтернеті», який допоможе дізнатись, як уберегти дітей онлайн від шкідливих матеріалів, кібербулінгу, суїцидальних Інтернет-спілок, сексуального насильства (https://osvita.diia.gov.ua/courses/serial-dlya-batkiv-onlayn-bezpekaditey).

- «Електронний підпис» (https://osvita.diia.gov.ua/courses/digital-signature), що навчить використовувати всі можливості та отримувати дедалі більше послуг зі свого смартфона чи комп’ютера за допомогою електронного підпису.

Для вчителів буде дуже корисним новий освітній серіал «Карантин: онлайн-сервіси для вчителів» (https://osvita.diia.gov.ua/courses/online-services-for-teachers), який розповість про алгоритми та комунікацію вчителів і учнів на період дистанційного навчання, а також набір сервісів і специфіку їх використання для вчителів, зокрема: Google Classroom, Microsoft Teams, Cisco Webex, Zoom, Class Dojo, Classtime, Viber та інші.

Курс навчить:

  • користуватися онлайн-сервісами;
  • створювати відеоконференції;
  • створювати контрольні роботи;
  • створювати віртуальну вчительську;
  • контролювати виконання завдань;
  • збирати файли з роботами;
  • ставити оцінки онлайн;
  • надавати консультації учням;
  • комунікувати з учнями;
  • використовувати соціальні мережі.