Новини

02 Лютого 2021

2 лютого Всесвітній день водно-болотних угідь. Відповідно до плану виховної еколого-освітньої роботи нашого ліцею, викладач біології: Решетько Т.О. підготувала заходи на захист водно-болотних угідь

02022021                     bolotnysti-uhiddia3-620x330

 

   З метою відзначення 2 лютого Всесвітнього дня водно-болотних угідь, відповідно до плану виховної еколого-освітньої роботи нашого ліцею, викладач біології: Решетько Т.О. підготувала заходи на захист водно-болотних угідь.

   2 лютого – Всесвітній день водно-болотних угідь. Саме в цей день започатковано для привернення уваги до важливості водно-болотних екосистем для людей та вперше відзначено у 1997 році.

   Тема 2021 року – «Водно-болотні угіддя, вода і життя – нероздільні!».

   Мета підготовлених і проведених заходів: залучення уваги до справи збереження водно-болотних угідь , які виконують найважливіші функції регулювання гідрологічного режиму і клімату великих територій, формування у підростаючого покоління уявлення про унікальні цінності ВБУ, розвиток дбайливого та відповідального ставлення до природи свого краю.

   Учні прослухали тематичну радіогазету, відбулися виховні години на екологічну та природо - охоронну тематику, бесіди: «Водно-болотні угіддя для нашого майбутнього», «Цікаві факти про водно - болотні ресурси Херсонщини». Учні дізнались про водно - болотні ресурси Херсонщини та роль кожної людини у збереженні навколишнього середовища.

   Цьогорічна тема привертає увагу до питань пов’язаних з використанням прісної води, а також ролі водно-болотних угідь у накопичені, очищенні та постачанні прісної води для потреб людства і природних процесів.

   Для мешканців нашої області дуже актуальним є збереження і відновлення водно-болотних угідь, у фільтрації та очищенні вод від забруднювачів, зв’язуванні і накопичуванні вуглецю, захисті берегової лінії від ерозії та пом’якшенні впливу повеней або штормів, продукуванні будівельних матеріалів тощо.

   Статистичні дані показують, що 64% водно-болотних угідь світу зникли з 1900 року, а популяції прісноводних видів тварин і рослин з 1970 до 2020 року зменшилися на 76%. Водно-болотні угіддя, які все ще існують, часто знаходять в настільки деградованому стані, що популяції риб і рослин та просто ділянки дикої природи водно-болотних угідь стрімко зменшуються. Тому люди, які безпосередньо залежать від використання цих природних ресурсів, страждають найбільше.

   Пам’ятаймо, ми можемо зберегти водно-болотні угіддя, для цього треба не забруднювати водойми, біля яких ви живете, не засмічувати берег, на якому відпочиваєте, висаджувати дерева у прибережній зоні.

Від кожного з нас залежить збереження Водно-болотних угідь, бо вода і життя – нероздільні!

водно болот 14 водно болот 15
водно болот 5 4Gallinago-2
водно болот 13 водно болот 8
водно болот 12 водно болот 11
черепахи водно болот 16

водно болот 10