Новини

09 Листопада 2016

9 листопада наша країна відзначає надзвичайно важливе для кожного українця свято – День української писемності та мови. Традиційно у цей день у нашому ліцеї проходять різноманітні заходи.

1 1 конкурс Яцика

   Виникнення письма має надзвичайне значення в історії народу. Саме письмо є одним із найістотніших знарядь культури, яке розширює функціонування мови. А мовою людина формує свої думки та уявлення про світ. Тому так важливо берегти і плекати рідне слово.

   9 листопада наша країна відзначає надзвичайно важливе для кожного українця свято – День української писемності та мови. Традиційно у цей день у нашому ліцеї проходять різноманітні заходи.

   Цього року викладач української мови та літератури Яловіцька Ніна Дмитрівна провела пізнавальну годину “Слово наше рідне – слово українське”, на якій учні почули факти про становлення української мови, вшанування пам’яті преподобного Нестора-Літописця, на пергаментах якого наше слово набирало сили. Українська мова шліфувалася у творах Григорія Сковороди, поглиблювалась під пером Івана Котляревського, Тараса Шевченка, удосконалювалася пізніше Іваном Нечуєм-Левицьким, Панасом Мирним, Михайлом Коцюбинським, Лесею Українкою та багатьма іншими видатними українцями.

   На перервах для учнів працювало радіо «Голос ліцею» (відповідальна Олена М. Чорна), з пізнавальною інформацією про українську писемність, про те що. найбільше і найдорожче добро кожного народу – це його мова, та жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя і свої сподіванки, розум, досвід, почування. Необхідно дбати всім разом про рідну мову! Збережімо її, як одну з наймилозвучніших і найкрасивіших мов світу!

   Завершився день І етапом XVII Міжнародного конкурсу з української мови ім. П.Яцика, де наші учні виконували завдання, серед яких були:

  • Перекласти українською мовою, скласти речення;
  • Вказати словосполучення і речення, в яких виділені слова мають переносне значення;
  • Утворити від іменникових основ прикметники;
  • Зробити синтаксичний розбір речення
  • Написати твір на тему: «Неможливо завжди бути героєм, але завжди треба залишатися людиною» (Й.В.Гете)
  • і т.п.

   Саме такими позитивними діями ми можемо підтримати рідну мову. Такий мовний турнір не лише ревізія знань, а й своєрідна перевірка патріотичних настроїв тих, хто завтра стане повноправним громадянином незалежної України.

 

1 конкурс Яцика 2 конкурс Яцика
3 конкурс Яцика 4 конкурс Яцика