Новини

23 Грудня 2015

23.12.2015. За ініціативою викладача Ю.О. Круглова відбулося феєричне Fire show для учнів нашого ліцею. Вогняне шоу, як нову субкультуру, продемонстрував Руденко Данило – учень 10кл., шк.№57

укрощение огня

 За ініціативою викладача Ю.О.Круглова відбулося феєричне Fire show для учнів нашого ліцею.

Вогняне шоу, як нову субкультуру, продемонстрував Руденко Данило – учень 10кл., шк.№57  

   Вогняне шоу (англ. Fire show) або фаєр-шоу - різновид вуличного перформансу (виступи оригінального жанру), значна частина якого полягає у виконанні трюків з вогнем, а також використанні вогню для реалізації творчої ідеї.

   Артистів театру вогню зазвичай називають фаєрщик (від англ. Fire), спиннер (від англ. Spin) або просто артистами оригінального жанру. У сучасному світі фаєрщики являють собою окрему субкультуру зі своїми звичаями, традиціями і мовою (професійним жаргоном).

   Вважається, що вогняне шоу зародилося на узбережжі Тихого океану, імовірно в Новій Зеландії в племені Маорі. Для аборигенів витончене обертання невеликого камінчика, обгорненого в тканину і прив'язаного на недовгу мотузку (снаряд називався «пої» - «м'яч на мотузці») служило як розважальним, так і культовим цілям. Часто замість камінчика аборигени використовували м'якший наповнювач, наприклад, вовни коріння рослин. Чоловіки-аборигени крутили пої для розвитку сили і спритності, а жінки - для розваги. У ХХ столітті пої були перейняті у новозеландських аборигенів артистами бродячих австралійських цирків. Так в 1960-1970-х роках вже і в Західній Європі, і в Америці з'явилися вогняне шоу - танці з вогнем під бій барабанів і бубнів. У середині XX століття філософія фаєр-шоу була позитивно прийнята молодіжними субкультурами (хіпі). Фаєр-шоу і хіпі стали нерозривно зв'язаними. Наприкінці ХХ століття цей вид мистецтва крім фізичної спрямованості став набувати філософський зміст єднання зі стихією. Сьогодні, вогняне шоу популярно в якості розваги гостей на святах і стало предметом індустрії розваг.

   Фаєрщики як субкультура.   Популяризація вогненних мистецтв привела до виділення в фаєрщиків в нову молодіжну субкультуру, представники якої є практично в кожному великому місті світу.

   У вогняному шоу, як правило, використовується безліч різноманітного реквізиту. Реквізит являє собою предмети забезпечені гнотами (рус.-фитилями), які можуть бути промоченими (замочені) в горючій рідини і підпалені.

   Найбільш поширена горюча речовина, яка використовується у вогняному шоу - освітлювальний гас (осветительный керосин). Варто відзначити, що бензин не використовується практично ніколи, за винятком рідкісних випадків його використання в сумішах для просочення вогненних декорацій. У чистому вигляді бензин вважається вищою мірою небезпечним і суворо заборонений технікою безпеки.