Новини

09 Грудня 2016

З 05 по 09 грудня в ліцеї було проведено Всеукраїнський тиждень права

конвенция ООН

 Мораль і право,
Право і Закон –
Рушійні сили для життя людини,
А їх знання надасть нам вірний тон
І розвитку держави – України.
Конкретно мусим жить, не навмання.
Регулювати світ людських стосунків,
Впроваджувать державницький процес
Все в правознавстві міститься в рахунку,
Розумно й чесно твориться процес,
Щоб забезпечить молодим майбутнє,
Свідомо накопичуйте знання.
Все, що завчили, стане незабутнім.

 

    Метою заходу було розповісти учням нашого ліцею про їхні права й свободи, визначені Загальною декларацією прав людини та Конвенцією про права дитини; навчити правильно реалізовувати свої права; виховувати в учнів поважне ставлення до власної особистості та інших, формувати правову культуру і правову свідомість учнівської молоді.

    У всіх групах проведено Всеукраїнський урок «Права людини» з нагоди проголошення Загальної декларації прав людини; організовані заходи інформаційного, освітнього та виховного характеру (лекції, бесіди, радіолінійка на тему: «Ми бажаємо жити в правовій державі та повноцінно реалізовувати свої права та свободи».

   Бібліотекарі з цієї нагоди організували книжкову виставку-презентацію видань про права людини.

   Учнівським колективом було підготовлено тематичний стенд, в якому інформувалось передусім, що Конвенція – це угода.

Історична довідка учням:  

  "Текст Конвенції про права дитини готувався, обговорювався та узгоджувався більше десяти років. Конвенція ООН про права дитини - це угода між країнами. В ній записано, як уряд кожної країни має дбати про дітей. Конвенція була прийнята та відкрита для підписання та приєднання резолюцією 44/25 Генеральної Асамблеї ООН від 20 листопада 1989 року. Цей особливий документ було ратифіковано 191 країною світу.

   Конвенція ООН про права дитини набула чинності в Україні з 27 вересня 1991 року і з цього часу є частиною національного законодавства.

  Україна ратифікувала Конвенцію ООН про права дитини в перший же рік своєї незалежності. Різні державні інституції та міністерства покликані відповідати за дотримання прав дитини в Україні. Багато зусиль також докладають громадські організації, які працюють на терені захисту прав дитини, щоб кожна дитина почувала себе захищеним законом повноцінним членом суспільства.

   Конвенція ООН про права дитини – це твої права. Вони знайшли своє відображення у чинному законодавстві України. Ти можеш не думати про них. Ти можеш не використовувати їх щодня. Втім, ти маєш знати, що вони існують і вони невід’ємні від інших прав, гарантованих тобі державою.

   Закони різних країн - різні. Йдеться зокрема про цифру повноліття і про вік, з якого підліток несе кримінальну відповідальність за скоєний злочин: в одних країнах це 7 років, в інших – 12, в Україні – 14 – 16 років. Але ти повинен знати, що є права, які не можна змінити. Наприклад, право на турботу і піклування. Також незмінним є  твердження про те, що всі діти мають рівні права. Держава може бути більш чи менш демократичною, але змінити ці права вона не може. Вони – твої. Конвенція ООН про права дитини містить 54 статті. В них ти знайдеш 40 прав, які має дитина."конвенція оон