Новини

18 Травня 2017

Сьогодні в нашому ліцеї відбулися виховні години до «Дня скорботи та пам'яті жертв депортації кримських татар»

на заставку

   В Україні  відзначають День скорботи та пам'яті жертв депортації кримських татар і 73 річницю з Дня депортації.

   Нагадаємо, рішення про запровадження Дня скорботи та пам'яті жертв депортації кримських татар Верховна Рада ухвалила 14 травня. І сьогодні, 18 травня, в нашому ліцеї відбулися виховні години до «Дня скорботи та пам'яті жертв депортації кримських татар»

   Як відомо, депортація кримських татар почалася вранці 18 травня 1944 року. Людей виселяли вночі, депортованим давали на збори від декількох хвилин до півгодини. Так, загалом, цифра депортованих кримських татар становить 200 тисяч осіб. Зазначається, що їх з Бахчисарая, Джанкоя і Сімферополя ешелонами відправляли на схід СРСР. 

   Понад 20 років в СРСР повністю заперечувався злочинний характер цих дій. Хоча 5 вересня 1967 року Указом Президії Верховної Ради СРСР з кримських татар були зняті звинувачення у зраді, вони так і не отримали права повернутися на історичну батьківщину. Лише 14 листопада 1989 року Верховна Рада СРСР прийняла Декларацію «Про визнання незаконними і злочинними репресивних актів проти народів, підданих примусовому переселенню, і забезпечення їх прав», започаткувавши процес політичної реабілітації депортованих за національною ознакою.

   20 березня 2014 року Верховна Рада України прийняла Постанову №1140-18 «Про... гарантії прав кримськотатарського народу у складі Української Держави», якою визнала кримських татар корінним народом України та гарантувала їхнє право на самовизначення у складі України.

   Символом цьогорічної річниці Дня депортації стала ластівка, що полишає свій дім.

Дня скорботи та памяті жертв депортації кримських татар