Новини

29 Ciчня 2024

29 січня - День пам’яті героїв Крут. Цей день, є одним із символів боротьби українського народу за свою незалежність.

svecha

   29 січня - День пам’яті героїв Крут. Цього дня у 1918 році триста українських студентів загинули, намагаючись зупинити під Києвом наступ більшовицької армії Михайла Муравйова.

   Цей день, є одним із символів боротьби українського народу за свою незалежність. У пам’яті людській назавжди залишиться великий безсмертний подвиг юних студентів, які захищали українську державність.

   Починаючи з грудня 1917 року, Українська народна республіка перебувала у стані війни з Радянською Росією. 29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути під селищем Крути та поблизу села Пам’ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва (Чернігівська область), невелика кількість українських учнів, студентів та військових чисельністю близько 300 чоловік вступила у бій із нерівними силами наступаючих більшовиків (4 тис.) та затримала на три доби загарбницькі війська, поклавши свої голови за незалежність України. Тоді українська молодь захищала підступи до Києва за завданням керівництва Української народної республіки.

   У підсумку бою студенти відступили, втративши понад 200 людей, а один загін, чисельністю близько 30 осіб, потрапив у полон. Відступаючи у сутінках, ці студенти втратили орієнтир та вийшли прямо на станцію Крути, вже зайняту червоногвардійцями. Один із більшовицьких командирів Єгор Попов наказав ліквідувати полонених. За свідченнями очевидців, з 27-ми студентів спочатку знущалися, а потім розстріляли.

   Загиблих українців більшовицькі командири заборонили ховати. І лише в березні 1918 року, коли до Києва повернулася Центральна Рада, їх було поховано у Києві на Аскольдовій могилі. Під час громадської жалоби і церемонії їх поховання виступив Михайло Грушевський, який назвав цей учинок київської молоді героїчним. Відомий український поет Павло Тичина присвятив їм свій вірш «Пам’яті тридцяти».

   До нашого часу збереглися тільки імена тих, кого було поховано на Аскольдовій могилі.