Новини

26 Листопада 2023

День вшанування жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні

hqdefault-2

   Кожна людина, як і все свідоме людство, живе у трьох вимірах: учора, сьогодні і завтра. Вчора - це наша історія. Вона бездонна, невичерпна криниця духу, мудрості, перемог і страждань. Сьогодні з нашої історичної криниці належить вичерпати багато солоної від горя й сліз води. Багато трагедій пережив український народ, але страшнішого лиха, ніж голод 30-х років, історія України не знає.

   Сьогодні в Україні день скорботи та пам’яті. Ми згадуємо всіх, хто втратив життя під час голодоморів у минулому столітті. То була жахлива сторінка для нашого народу. Мільйони невинно загублених життів та скалічених доль, безлюдні села, страх у людських душах - ось чорний слід Голодомору.

   Трагедія Голодомору є важким уроком для України, для всього людства. Страшні події 1932-1933 років продемонстрували, як легко може бути зруйноване життя і як важко воно відроджується на випаленому полі. Україна і сьогодні відчуває на собі наслідки лиха, яке спіткало її у далеких тридцятих.

   Наш народ не лише вистояв у голодне лихоліття. Спільно з іншими націями світу він переміг у найбільшій в історії людства війні, відбудував зруйновані міста і села. Ми зберегли себе як народ, зберегли свою історію, свою ідентичність. Ми здобули державну незалежність та йдемо сьогодні шляхом творення європейської країни, заможного суспільства.

   Щороку в четверту суботу листопада Україна вшановує пам'ять жертв Голодомору. Офіційно цей день називається Днем пам'яті жертв голодоморів, адже таких голодоморів було три: у 1921-1923, 1932-1933 та 1946-1947 рр. Голодомор 1932-33 років забрав найбільше життів: від 4,5 до 10 мільйонів життів за різними даними. В цей день люди запаливши свічки, хвилиною мовчання вшановують пам'ять невинних жертв трагедії. Нехай у наших душах залишиться цей маленький вогник свічечки, як спомин про тих, кого сьогодні немає серед нас, які померли страшною смертю. Сьогодні в нашій країні дуже важкі часи і дай, Боже, щоб це ніколи більше не повторилось!

golodomor