Новини

30 Ciчня 2014

Мітинг присвячений відкриттю меморіальної дошки

 4

   30 січня 2014р. в Херсонському суднобудівному ліцеї було проведено мітинг, присвячений пам’яті Павла Суща та відкриттю меморіальної дошки.

   Павло Сущ, уродженець села Абрикосівка Цюрупинського району. Після школи, у 1986р., вступив до  Херсонського ПТУ-5 на спеціальність електрогазозварювальника, міряв будувати кораблі. З першого курсу його призвали в армію. Коли запропонували служити в Афганістані, він згодився без будь-яких роздумів: треба-значить треба. Служив в десантній розвід роти. За 4 місяця прийняв участь в 23 бойових операція.

    Відкритий, зі спокійним характером, добрий, чуйний, він користувався любов’ю і повагою у однополчан.

   8 грудня 1987року, виконуючи бойове завдання, розвідково-доглядова рота, в якій був і Павло, попала в засаду. Жорстокий бій, і лише одна думка – не дати себе оточити.

   Через півгодини надійшла підмога. Розвідники почали відходити до гвинтокрилів підкріплення. Їх відхід прикривав Паша з двома товаришами. На якусь мить він озирнувся, як там хлопці, чи встигли погрузитися у «вертушки»? І в цей час для нього все скінчилося. Вистрілом із гранатомета його було вбито.

   Пройшло багато років. І ось 30 січня, напередодні святкування 25 річниці виводу Радянських військ з Афганістану, в ліцеї зібралися колектив ліцею, учні, воїни-інтернаціоналісти, щоб віддати данину пам’яті Сущу Павлу Васильовичу.

   Серед присутніх гостей – Столяр В.П., голова Херсонської обласної організації Української ради ветеранів Афганістану, Киреєв В.Є., заступник голови ХОО УРВА, Мищенко В.В., голова міської організації УРВА, Логвиноський В.А., голова Цюрупинської організації УРВА, учасники бойових дій в Афганістані та інших локальних воєн: Єлагін О.М., поет, член спілки письменників України, Давиденко О.І., Бурлака С.І., Срібницький С.І., Христенко Р.А. ,  Елемер Е.С., Бондарєв П.В., старшина російської організації НКН м.Вольнянська Запорізької області, Зайцев О.Ю. – автор-виконавець пісень, співробітники ліцею воїни-інтернаціоналісти: Лозицький Е.В., Абакумов О.С., Савицький Я.І., Ямковський Ю.С.

   На мітингу звучали виступи, пісні у виконанні учнів ліцею, воїнів-афганців.

   Особливо зворушливим був виступ матері загиблого інтернаціоналіста Крамаренка С.Д.

   Підчас мітингу від Херсонської обласної організації Української спілки ветеранів Афганістану вручено подяки за активну громадську позицію, дієву підтримку ветеранського руху в області, зміцненню національно-патріотичного духу в суспільстві директору ліцею Новосаду Ю.А., заступнику з ВР Божонку В.М., керівнику ліцейного музею Ласска А.О.

   Минає час, проходять дні за днями. Битви закінчуються, а пам'ять вічна. І ми схиляємо голови перед пам’яттю загиблих воїнів-інтернаціоналістів, перед пам’яттю Павла Васильовича Суща.

1 2

3 5