Новини

14 Грудня 2016

27 січня відзначається Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту

голокост свечи-2

 

    27 січня відзначається Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. Цей пам'ятний день був встановлений Генеральною Асамблеєю ООН у 2005 році, як дату було обрано день звільнення концтабору Освенцим радянськими військами.

   У 2005 році відбулося спеціальне засідання Генасамблеї ООН, яке було приурочене до шестидесяті річниці визволення в'язнів Освенцима радянськими військами під командуванням маршала Конєва. Генеральний секретар ООН Кофі Аннан відкрив засідання, закликавши шанувати пам'ять жертв Голокосту і діяти проти нових форм антисемітизму.

   На момент звільнення в таборі перебувало приблизно 7,6 тис. В'язнів. На думку сучасних істориків, за час існування Освенціма в таборі було знищено від 1,1 до 1,6 млн осіб, більшість з яких було євреями.

   За весь час нацистського режиму в Європі загинуло близько 6 млн євреїв, що становить 60% європейського єврейства і близько третини світового. Також жертвами Голокосту стали цигани, поляки, радянські військовополонені, чорношкірі громадяни Німеччини, душевнохворі, непрацездатні та гомосексуали. Однак найчастіше Голокост асоціюють саме з Катастрофою європейського єврейства, адже втрати єврейського народу були найбільш значними.

   У деяких країнах крім Міжнародного відзначають ще й власний День пам'яті жертв Голокосту, пов'язаний з історією конкретної країни в період Другої світової війни. Так, в Ізраїлі цей день зветься День Катастрофи і Героїзму і відзначається 27 числа єврейського місяця нісана - в річницю початку повстання у Варшавському гетто.

   В Угорщині дата Дня пам'яті - 16 квітня, річниця початку масового переселення єврея в гетто в 1944 році; у Латвії - 4 липня, річниця спалення ризьких синагог разом з євреями, які перебували всередині, в 1941 році; в Румунії - 9 жовтня, річниця початку депортації євреїв Румунії, Молдавії та Буковини в гетто і концтабори в 1941 році.

голокост-1