Новини

19 Ciчня 2018

19 січня-свято Водохреща. Учні нашого ліцею дотримуються усіх традицій Водохреща-демонструють купання у льодяній воді

 kreshenie 

    Хрещення Господнє або як його ще називають Йордана - це велике православне та греко-католицьке свято, яке українці відзначають з давніх давен. До наших днів дійшло безліч традицій, вірувань, обрядів та народних прикмет, що передаються з покоління в покоління. Назва свята говорить сама за себе - коли Ісус досяг 30-річного віку, він був охрещений Іваном Хрестителем у річці Йордан. Існує також ще одна версія назви - Богоявлення. Біблія розповідає, що саме в день прийняття хрещення Ісусом з небес пролунав голос Бога-Отця і назвав Ісуса своїм Сином, Сином Божим, після того до плеча хрещеного спустився голуб, що уособлював Святий Дух - відтоді свято є засвідченням таїнства Святої Трійці.

    В Україні і досі дотримуються усіх традицій Водохреща. Колись в селах вірили, що опівночі, в ніч з 18 на 19 січня, вода в водоймищах хвилюється, з нею відбувається щось надприродне.  

   Найпоширенішою традицією на Водохреща була і залишається традиція купання в освяченій ополонці. Щороку дедалі більше українців наважуються зануритися у крижану очищену воду. Багато кого зробити такий відчайдушний вчинок залякує страх захворіти, проте, варто зазначити, що ще не чутно було про жоден випадок хвороби після купання в ополонці на Водохреща.  

  водохреща-2

Фото із архіву.

Наші учні ліцею з групи № 291 та 261 (фото із архіву 2015р. демонструють купання у льодяній воді і стверджують що, якщо скупався хоч один раз на Водохреща - неодмінно скупаєшся і вдруге наступного року, так як зупинитися нереально, настільки пробирає захоплюючим відчуттям та незабутніми враженнями.

DSC 0028 DSC 0033

DSC 0032 DSC 0034

DSC 0035 DSC 0036

DSC 0037 DSC 0196